Wensenlijst voor Sinterklaas

2018-11-28 by  Rianne Hillenaar

wensen

Met 5 december in aantocht denkt menig kind na over zijn verlanglijstje. Ook volwassenen hebben vaak wel wat te wensen. Wensen die meestal niet door Sinterklaas kunnen worden ingelost. Maar waar ze zelf wel grote invloed op kunnen hebben. In mediation staan deze wensen, we noemen ze ook wel belangen, centraal.

Als mensen ruzie hebben nemen ze al heel gauw stelling. Ze bepalen hun standpunt en naarmate het standpunt vaker herhaald wordt komt het steviger te staan. Net als met een spijker, met elke klap van de hamer komt de spijker dieper in het hout en staat hij vaster. Op een gegeven moment trek je de spijker er niet meer zomaar met de hand uit. Dan heb je wel een nijptang nodig.

Mediation is een soort nijptang. Door in gesprek te gaan wordt de onderlinge verhouding weer wat makkelijker. Er ontstaat weer wat begrip voor de situatie van de ander, al ben je het nog steeds niet met elkaar eens. Als die spijker eruit is dan gaan we het hebben over de toekomt. Hoe wil je verder? Wat is voor jou van belang? Waarom is dat belangrijk voor je? Wat zit erachter? En zo ontstaat er een gezamenlijke wensenlijst. Daarop staan meestal veel gezamenlijke wensen of op zijn minst verenigbare wensen. Want de standpunten konden wel lijnrecht tegenover elkaar staan, de achterliggende wensen komen verrassend vaak overeen.

Aan de hand van de wensenlijst gaan we hardop nadenken over een oplossing. Daar is creativiteit voor nodig en de wil om met elkaar mee te denken. Als die wil er is dan is een oplossing binnen handbereik. En kan het cadeau, in de vorm van de oplossing, worden ingepakt.