Hoe kaart je mediation aan?

2017-06-13 by  Rianne Hillenaar

kaart

Een conflict hebben we allemaal wel eens. En een oplossing willen we ook allemaal. Toch is het moeilijk om de eerste stap te zetten. Je weet immers niet hoe de ander zal reageren. En hoe doe je dat dan, zo’n eerste stap?

Om de drempel naar mediation te verlagen heeft Eerstmediation.nl in het kader van de Week van de Mediation een kaart gemaakt. Een kaart om mediation ‘aan te kaarten’.

Mediation vraagt best wat van mensen. Je moet het probleem onder ogen willen zien. Naast het aandeel van de ander ook oog hebben voor je eigen aandeel in het conflict. Dat vraagt zelfreflectie. En dat is helemaal niet makkelijk als je het gevoel hebt dat de ander onredelijk is. Voor mediation is dus lef nodig. Je moet verantwoordelijkheid willen nemen voor de helft van het probleem en de helft van de oplossing. Ga er maar aan staan!

De mediationkaart kan behulpzaam zijn bij het zetten van de eerste stap. Want die is meestal het moeilijkst. Als je de namen invult op de kaart hoef je hem alleen maar in de bus te gooien. De tweede stap is aan de ander. Om in te gaan op jouw voorstel. Als je de stap naar de mediator eenmaal gezet hebt hoef je het niet meer alleen te doen. Jullie worden begeleid in het gesprek. De mediator zorgt ervoor dat jullie anders naar het probleem maar vooral ook anders naar de oplossing gaan kijken. En daar wordt iedereen beter van.

Mediation is niet voor ‘watjes’. Mediation is voor mensen met lef, verantwoordelijkheid, begrip en zelfreflectie. En dat ben jij toch?

De mediationkaart is gratis verkrijgbaar bij Eerstmediation.nl